Ystadsidan

Bellmandagen.

Bellmandagen den 26 juli i Norra Promenaden

loading...

Bellmandag i Småbåtshamnen

Nya Fredagsträffen

Fredagen den 22 januari 2016 startar vi upp en helt nyrestaurerad cirkel i vår förening. Cirkeln är en sammanslagning av de tidigare separata Fredagsträffen och Historiecirkeln. Fredagsträffen har vid det här laget åtskilliga år på nacken och har blivit en tradition. Vad beträffar Historieträffen startade den upp i höstas, men en hel del strul med lämpliga och tillgängliga mötesdagar har stört den ganska ordentligt. Nu slår vi ihop styrkorna och tar nya friska tag som det så hurtigt heter, och hoppas på en betydligt livligare anslutning under vårterminen 2016. Jag tänkte berätta lite grann om den nya cirkeln i den här lilla presentationen. För enkelhetens skull kommer vi att kalla den Fredagsträffen och vi kommer att ha teman ungefär som tidigare. Vi har alltid strävat efter så stor spännvidd i ämnesvalet som möjligt för att tillgodose alla deltagares intressen och det kommer vi självfallet att fortsätta med. Vi kommer också, som ett arv från Historiecirkeln, att ägna oss åt historiska och för världen och dess människor avgörande händelser. Det är ju ett oerhört brett fält, men vi koncentrerar oss på det vi tror skall attrahera flertalet. De allra flesta inser säkert hur viktigt det är att känna till sin historia för att rätt kunna förstå helheten i det som händer nu och vad som kan hända i framtiden. Det har ryktats en massa om Fredagsträffen genom åren, bland annat har vi fått höra att det är en ”snobbcirkel”. Ingenting kan vara felaktigare! Tvärtom bedriver vi en mycket social verksamhet där vi inte bara talar om våra sjukdomar. Vi pratar med varandra om allt mellan himmel och jord i stället medan vi dricker kaffe och äter bullar och dessutom får vi lite kunskaper om olika företeelser med oss hem på köpet så att säga. Det är ju så att kunskaper har ingen dött av. Tvärtom är det vetenskapligt bevisat att mental hälsa och medvetenhet är bra också för vårt fysiska välbefinnande. I vår cirkel lär man sig saker utan att man behöver anstränga sig och under trevliga former. Man behöver inte heller anmäla sig till den här cirkeln. Det är bara att knalla ner till kansliet. Enda kostnaden för deltagarna är 3 spänn för kaffet, med påtår, och det är väl jä…, väldigt billigt? Sveriges billigaste fik! Vi startar som sagt den här kombinationscirkeln fredagen den 22 januari 2016 klockan 14.00, och vi håller på till 16.00, och sedan fortsätter vi så alla följande fredagar fram till fredagen den 22 april med undantag förstås för Långfredagen den 25 mars. Så till det här med ämnen. Vi har tidigare…

-Lärt oss om Mississippi och Nilen
om Wilhelm Tell och äpplet och pilen
och vi hört berättats om Djingis Khan
som stormade fram, en mongolisk orkan.
Vi lärt oss att vi har ändan där bak,
hört om fartyg som sjunkit och blivit vrak
Vi också har läst att Tsarens Kurir
han startade faktiskt upp som furir.
en annan sak som vi också oss lärt
det är hur man på sin hjärna får snärt,
och vi vet att en aptyp kan kallas makak
Som alla ser, vi har lärt oss en del
så nu kan vi skilja på rätt och fel!
Ja, som ni ser finns det massor av ämnen att välja på. Vi skall heller inte glömma det STORA ämnet, frågesport. Vi sysslar med 4 – 5 varianter av denna ädla förströelse, men vi tävlar inte med varandra, utan var och en behåller sitt resultat för sig själv. Vi brukar också hålla på med varianter av ”På spåret” och ”Så ska´ det låta” och då sjunger vi så man kan tro att man hamnat hos Maranata. 
Då hoppas jag vi ses fredag 22 januari! Hjärtligt välkomna! Klockan 14.00 var tiden.
Fredagsträffen gm Rune Petersson.
PS! Än en gång har den HjärtLung-visa som jag skrev till vårt jubileum förvanskats å det grövsta. Jag vet inte vem det är som fortsätter att misshandla den. Så här är texten till originalvisan och melodin är inte alls ”Då går vi till Maxim”, som man med en dåres envishet fortsätter att hävda. Melodin heter ”Kom med till Varastin” och är ur en operett av Kalman, han som också skrev ”Csardasfurstinnan”, som heter ”Grevinnan Maritza”. Punkt slut!!!  

Kom med i Hjärt & Lung
här blir varenda medlem ung
här blir du frisk och sund
har trevligt var sekund.
Kom med i våran kår
vi hjälper dig med hjärtats sår
här kan du rent utav bli hundra år.


DS

Bowling.


Torsdag 25 maj avslutades våromgången med handikapptävling. Vinnare blev Erland med Gert som tvåa och Gun som trea. Därefter åts en gemensam god måltid under gemytliga former.  Höstomgången startar 18 eller 25 augusti.
Rolf Ademark meddelar vilket datum i god tid. Nya deltagare välkomnas!
Erland Grauers för Bowlarna.

BOULE.

Hej alla i HjärtLung
Boulen i Ystad har flyttat till Sandskogens Boulbana vid skjutbanan.
Vi spelar måndagar och onsdagar 1400 - 1600  Glöm inte ta med kaffe o kaka.
Välkomna
Elsie Andersson

Livsstilscirkeln: Vän med ditt hjärta

Föreningslokalen varannan tisdag kl 13-15 fem gånger med början vid fullt deltagarantal begränsat till tio där "först till kvarn" tillämpas.

Fakta och råd för ett gott liv:

Moderna medicinska aspekter på hjärtbesvär.
Personal från Lasarettet delar med sig av fakta och råd för en sundare livsföring.
Rökningens betydelse.
Stresshantering: - råd för att upptäcka och minska stress/ Torsten Bengtsson.
Kostlära: Mat för liv och lust - teori och praktik/ Sven W Nilsson,
Motion: Motionens avgörande påverkan på cirkulation och hjärtkärl.

Tecken Som Stöd (TSS)

Hör Du dåligt liksom jag eller har en anhörig som hör dåligt?
Då skall Ni båda liksom Göta och jag gå kurs hos Ann-Britt Mårtensson. Hon kommer att lära oss att använda Tecken Som Stöd (TSS).
Obs! Det är ingen teckenspråkskurs utan den skall förstärka mitt tal med hjälp av tecken. Eftersom jag hör illa är det ju Göta som behöver gå kursen för att lära sig förstärka sitt tal med tecken och jag behöver lära mig vad tecknen betyder.
Torsten Bengtsson

 

HJÄRT-LUNGRÄDDNING (HLR)

Ystads Lasarett - Ledare Gunnel Larsson