Alla Hjärtans dag söndagen den 14 februari
En utomordentligt välordnad Alla Hjärtans dag mötte oss som bevistade vår lokal på Trädgårdsgatan i söndags. Karin och Birger Persson och Maj-Britt Vesanto stod för arrangemanget. Karin hälsade välkommen på styrelsens vägnar och det bjöds på kaffe och fastlagsbulle Karin hade bakat bullarna. Lokalen blev snabb fylld . Ingen stol var tillgänglig. Allt som gick att sitta på utnyttjades till sista plats. Fastlagsbullarna hade en strykande åtgång. Sorlet var verkligen högt och stämningen var god.
En film om hjärtflimmer visades och innehållet diskuterades man och man emellan
Filmen sändes ut per epost till alla föreningsmedlemmar med epost och kommer också att finnas på föreningens hemsida
Torsten Bengtsson
Traditionen blir större med åren
Föreningens ordförande Iréne Vinqvist kunde glädjas åt att hälsa medlemmarna välkomna i en fullsatt föreningslokal vid det traditionella luciafirandet fredagen 11 december.
Deltagarna lät sig väl smaka av glögg och kaffe med tilltugg som ordnats av gruppen Nils-Arne Knutsson, Karin och Birger Persson samt ordföranden själv.Iréne berättade också Legender om Lucia
Lucia-legender
Den äldsta handlar om en skön jungfru som levde på 300-talet i staden Syrakusa på Sicilien. Hon skänkte sin brudskatt till de fattiga förföljda kristna som ett tack till Gud för att hennes mor blivit frisk efter en svår sjukdom. Hennes hedniske trolovade anmälde henne för detta till den romerske prefekten som dömde henne till ett hårt straff. Men varken soldater, eld eller vilda djur förmådde skada henne. Till slut avrättades hon med ett svärd.
Efter Lucias martyrdöd i Syrakusa utbröt en förfärlig hungersnöd. Plötsligt kom flera fartyg lastade med säd som delades ut i hamnen. Sedan försvann skeppen lika plötsligt som de kommit.
Detta sägs ligga till grund för en gammal sägen från Värmland. Då hungersnöd en gång härjade runt Vänern kom Lucia farande med ett skepp lastat med revbensspjäll, skinka och mängder av öl och vin som hon delade ut. Denna sägen har i sin tur inspirerat Selma Lagerlöf till en av hennes berättelser i Troll och människor.
En annan legend skildrar en ung kristen jungfru som var känd för sina vackra ögon. En ung man som inte var kristen förälskade sig i henne och för att vinna honom till sin kristna tro offrade Lucia sina ögon. Den unge mannan blev så tagen av hennes offervilja för att övertyga honom om sin tro , att han blev kristen. När Lucia knäböjde i bön och tackade Gud gavs hon nya ögon, än vackrare. Lucia är helgonförklarad i den katolska världen och än idag anropas hon som ögonens beskyddarinna och firas den 13 december.
En tredje version talar om Lucia som en modig kristen kvinna som nattetid gick ner med mat till sina trosfränder i katakomberna. För att ha båda händerna fria satte hon ljus i håret, vår tids luciakrona.
Styrelseledamoten Gun Lundin passade sen på att delge besökarna berättelser på bygdemål och bygdehistoria
Bodil Eriksson informerade om trivseln på fredagsträffen i lokalen och uppmanade till besök
Tack för ett fint arrangemang
Torsten Bengtsson
Deltagare
Köpenhamn med operan
Baldringe Skåne den 17 maj
Bild: Börje Jönsson
Vårfesten 2015-04-17.
Vårens ankomst firades i Odd Fellovs festsal av ett glatt gäng HjärtLungmedlemmar.
"Barflickorna" Britt-Marie Grauers, Gun Eriksson och Göta Wiberg försåg oss med mingeldrink, därefter var det underhållning av Michael Segerström.
Till god mat sjöngs det snaps och vinvisor, sen var det dags för sång på riktigt av vår eminenta sånggrupp "Sjung med HjärtLung".
Efter framförandet var det dags för tävling i musikkunskap. Segrare blev Sven Persson.
Ett varv runt "Ankedammen" och Klostret den 22 mars 2015.
Bildgalleri från årsmötet 2015.
Alla hjärtans dag 14 februari
“Låt Hjärtat va mé”.
Den sången som framföres av Sjung med HjärtLung får bli vår signaturmelodi. Karin hade verkligen tänkt på detta när hon bakat fastlagsbullar som vi kunde bjuda deltagarna på vid alla Hjärtans dag. Fantastiskt goda bullar som pryddes dagen till ära av hjärtan (se bilden). Positiva värdar var Karin o Birger Persson, Agne Persson och Birgitta Selegran.
Det känns otroligt fint som ordförande att kunna hälsa lika positiva medlemmar välkomna till en välarrangerad träff i vår klubblokal och berätta om vår värdegrund mm och vad vi kan hjälpa våra medlemmar med
Tack arrangörerna
Torsten Bengtsson
Festkommittén.
Vi var gott ett femtiotal personer som samlades för att fira vårens ankomst på Odd Fellow.Det var rätt mycket man bjöds på, först ett framträdande av Skådespelaren Michael Segerström som under en timmes tid berättade om sitt liv och vägen till skådespeleriet. Det blev mycket uppskattat och var en fin gest av Michael att bjuda på detta när han numera tillhör hjärtgänget.
Därefter åt vi middag som kommenterades av många hur gott allting var. Efter middagen framträdde sånggruppen med att sjunga sex melodier som sen var underlag för olika frågor som Torsten och Karin klurat ut. Det var inga lätta frågor men under tiden som vi drack kaffe fanns tid att fundera. Den som visade sig ha bäst kunskaper och bäst minne var Sven Persson som vann tävlingen och belönades med en flaska gott vin.
Avslutningen på kvällen fick vi avnjuta under Birgers stjärnhimmel som är helt unik och blev kvällens clou. Det var en mycket nöjd festkommite som kunde summera kvällen.
// Åke
I Edvard Perssons spår.
Text och bilder: Anna Nilsson, Sjöbo
Pågatågen.
Resan på spår med Edvard Persson.
Skånetrafiken trafikerar bl a sträckan Svarte –Ystad med ett antal sk pågatåg.
De första 39 Pågatågen fick ”påga” namn (pojke), endast ett kvinnonamn, Victoria Benediktsson kom med, men genom sin författarpseudonym Ernst Ahlgren.
Bl a fanns både Kalle på Spången och Edvard Persson med bland namnen.
2010 togs 49 nya tågsätt i trafik och nu har tågen även fått kvinnonamn.
Bland dessa 88 Pågatåg finns flera namn med anknytning till Ystad-Sjöbo–Skurup:
Jacob Lachmann
Hans Ostelius
Anna Q Nilsson
Kurt Wallander
Rutger Machlean
Piraten
August Palm
Ernst-Hugo Järegård
Bäckahästen
Signe Jansson
Gunni och jag hade anmält oss att följa med på ”en resa i Edvard Perssons spår” den 23 maj.
Svarte har mycket bra tågförbindelser med bl a Ystad och Malmö (tågen går var 30 min) så vi löste duo biljett (32 kr) till Ystad med avgång från Svarte kl 7,22.
Tåget kom från Malmö. Vilket av de 88 tågen? jo Edvard Persson!!
Eftersom det var någon form av arbeten på banan mot Simrishamn på fredag fm ersattes tågen dit med bussar, Ystad var slutdestination så Edvard Persson vände och körde mot Helsingborg eller Höör.
På busstationen i Ystad gick vi ombord på bussen som tog oss med på en trevlig och intressant resa i Edvard Perssons spår.
Ca kl 18,15 var vi tillbaka i Ystad, och närmaste avgång till Svarte var 18,32. Vi la på ett extra kol och lyckades genom ett stort antal tryckningar och visande av JoJo kort få en ny duo biljett till Svarte.
Efter ett par minuter kom pågatåget in från Simrishamn.
Vilket av de 88 pågatågen?
Jo, Edvard Persson.
PS. Intresserad av alla Pågatågens namn? Googla och skriv: Pågatågens namn.
Åke Lundborg
En dagsutflykt med besök på "Vattenriket", Kristianstad.
Vincirkel i föreningslokalen.
En trevlig sammankomst hade vingänget i föreningslokalen.
Värdar var Kerstin o Christer samt Ulla o Tore.
Ett besök på frälsningsarmén i Ystad.
Den 19 mars var vi ca 50 personer från föreningen som besökte Frälsningsarmén. Vi blev serverade en god soppa med macka,därefter blev det infomation om Frälsningsarmén och sång och musik. Efter välsignelse återvände vi till matsalen för kaffe o kaka. En trevlig och givande eftermiddag.