Sjöbosidan

Grodkonsert i Vressel 2017.

En fantastisk kväll i Vressel!
Visst blev det trots kylan en fantastisk kväll i Vressel. Ett fyrtiotal deltagare ställde upp för att lyssna på kvällens båda huvudnummer som blev tre, Sånggruppen Sjung med HjärtLung , grodkonserten och så fick vi åhöra Vressels , bygdens och paddornas historia av traktens mångkunnige tusenkonstnär Kurt Harrysson
Kvällens värdpar Kerstin o Bengt Dagner ordnade tillsammans med Kurt Harrysson så att deltagarna slapp kylan inledningsvis och kunde åhöra en populär stund med Sjung med HjärtLung som naturligtvis inleddes med ”Små Grodorna och följdes av gruppens signaturmelodi ”Låt Hjärtat va med” . Ett potpurri med bland annat ” Månskenspromenad” och ”Wien mina drömmars stad” drog också ned applåder från deltagarna liksom t ex  ”Jag har bott vid en landsväg”
Sånggruppens framförande varvades med Kurt Harryssons målande beskrivning av Vresselbygden med sina strandpaddor och lövgrodor samt om ” ängavattningen” i Björkadalen
Strax före klockan tjugoett var det dags att trotsa kylan och ge sig ut till den färdiga och varma grillen som iordningställts av Bengt Dagner och Arne Silfver för strax efter skulle paddorna börja.
En fantastisk vy öppnade sig för oss när vi blickade ut över Björkadalen. Här skulle strandpaddorna strax sätta igång men det visade sig att deltagarna fick huttra nästan en timme innan paddorna  satte igång sin knackande konsert. Det var en fantastisk upplevelse att lyssna på dessa som det verkade tusenhövdade paddor än från det ena hållet och än från det andra. Strandpaddan som förr kallades stinkpaddan på grund av sin äckliga lukt  kan enligt Kurt Harrysson ibland vara så högljudda att befolkningen får sova med öronproppar.
Strandpaddan med sin gulgröna rand på ryggen lär inte hoppa utan förflyttar sig på alla fyra benen
En mycket välordnad kväll som förhoppningsvis kommer att upprepas nästa år men kanske med lite varmare väder
Torsten Bengtsson

loading...

Medlemsmöte.

Den 14 oktober -15 var det gott 80 medlemmar som styrde kosan till Församlingshemmet i Sjöbo för att närvara på HjärtLungs medlemsmöte.
Det stora dragplåstret var ett föredrag av kardiolog Vibeke Schou.
Kvällen började med de sedvanliga förberedelserna av ett antal Sjöbomedlemmar, efter hand fylldes lokalen och det närmade sig föredraget.
Bengt Dagner hälsade alla välkomna, sedan tog Thommy Skog till orda och överlämnade ordet till Vibeke Schou.
Ämnet idag berör hjärtinfarkt, förmaksflimmer, hjärtsvikt, brustet hjärta, diabetes m.m.
Det visades bilder om hur hjärtat fungerar mestadels. Hur många liter blod hjärtat pumpar på en dag hos de flesta – 7.500 liter en vanlig dag - En fantastisk maskin –
Lungor och hjärta hör ihop, hjärtat har ett eget nervsystem även själen skall må bra, positivt att njuta och må bra – Motion är friskfaktorn -.
Hjärtrapport från HjärtLungfonden – en daglig promenad förbättrar, blodtryck, blodsocker och vikten hålls bättre. Våra kroppar är designade till att röras på, ett arv från 10.000 år sedan, när vi var grottfolk.
Kardiolog Vibeke Schou har gett oss rikligt ingående upplysningar om hjärtats olika funktioner och problem som kan uppstå i kroppen och dess riskfaktorer som kan leda till både stroke och diabetes 2 m.m.
Vibeke svarade mycket utförligt på medlemmarnas frågor.
Thommy Skog tackade Vibeke för ett mycket upplysande och väl genomfört föredrag, som tack fick Vibeke 2 flaskor flytande (medicin).
Nu dukades den utlovade förtäringen fram – goda smörgåstårtor - levererade av Sjöbo Kaffestuga – samt öl/vatten därtill. När maten sig väl smakat tog ordföranden Iréne Winqvist ordet.
Ordföranden tackade Vibeke Schou för den värdefulla informationen och det intressanta föredraget.

Tack till Dagners samt till de övriga som räckt en hjälpande hand i kväll.

Ordföranden fortsätter, det är tack vare Er medlemmar som föreningen finns till och att verksamheten kan fungera. Fler vill vi se aktiva!
Det informerades om ”Ljuset på” en kampanj som startade i Almedalen i somras och som varar till 2017, berör de tre sjukdomarna – förmaksflimmer, hjärtsvikt, kol -. Alla hjärtans dag skall resultaten överlämnas.
Detta för att förebygga och hitta alla dem som inte söker för problemen.

  • 200.000 beräknas ha hjärtsvikt – lika många som Ej är upptäckta
  • 300.000 beräknas ha förmaksflimmer – 100.000 Ej fått diagnos
  • 500.000 beräknas ha kol – 20% känner till att de har kol

Det informerades om kommande föredrag om kol i november, samt om luciakaffet i december.
Torsten Bengtsson informerade om nya På Gång som skall utkomma med 4 nummer/år.
I den mån det går är det tacksamt, för att hålla kostnaderna nere, att få den digitalt. Vi är en generation som inte alla har datorkunskap, varför man kan få den via post också. Meddela kontoret då.
Delaktighet är ett stort begrepp, kolla tvättstrecket, alla tvättlapparna skall behandlas under året.
Thommy Skog tackade för en förträffligt god smörgåstårta – men ett varv extra i motionsspåret imorgon skadar nog inte-.
Thommy informera om olika aktiviteter som ordnas i föreningen.
Ordföranden svarade på frågor från medlemmarna. Det uppkom en fråga angående gympan i Sjöbo bl.a. detta skall tas upp på nästa styrelsemöte.
Dagner informerade om att banken och kommunen i Sjöbo ger anslag till föreningen men inte för att delge dessa bidrag till andra kommuner.

Kaffe och kaka serverades, lotter till varulotteriet och Sverigelotter såldes.

Alla satt förväntansfulla över att få en vinst från det mycket stora vinstbordet, efter en tid försvann allt som smör i solsken.
Sponsorer till varulotteriet var:
Lassessons Elektriska, Kjells Sport, SF Reklam AB, Lloyd Apotek, Ceat Företagsservice och Kerstins Vävstuga


Efter ett mycket intressant föredrag, mycket information och god mat var alla nöjda, kvällen avrundades vid 22-tiden.
Tack alla!

Text och bild Anna Nilsson

loading...

HL dagen COOP 29-8-2015

loading...

Det var full aktivitet från tidig morgon, för att få allt på plats, till klockan 10.  Många frivilliga HjärLung medlemmar hjälpte till. Vädret visade sig från sin bästa sida, fin sensommardag med sol och lite vind.

Klockan 11 höll ordförande Irene Winqvist sitt välkomsttal.
Hjärt-lungräddning för både vuxna och barn är temat i dag.
Det gäller att Rädda Liv och sprida kunskap om HLR. Det satsas stort på Barn-HLR i år.

Här idag kommer Hjärt-lungräddarna demonstrera vuxen-HLR och barn-HLR. Vilket vi är först med att ha ungdomar som instruktörer. Även hjärtstartare demonstreras. Av 10 000 drabbade hjärtstillestånd räddas ca 7-800 med HLR och hjärtstartare.

Ordförande pratade om värdegrunden, hjälp för dem som drabbats samt om olika aktiviteter som ordnas i föreningen.
Det är aldrig för sent att ändra livsstil – Livet är kort –
Ta vara på det! Avslutade ordföranden sitt tal.

Efter detta förevisades Hjärt-lungräddning av ungdomarna och efter kämpande med kompressioner och inblåsningar rycker ”Birger-ambulans” ut, tar över med hjärtstartaren. Detta förevisas på både barndocka under 1år och lite större barndocka.

Sedan förevisades Hjärt-lungräddning på vuxen-docka. Även här rycker ”Birger-ambulans” ut och visar hjärtstartarens funktion.
Detta visades för åhörare ett antal gånger under dagen.
Även förfaringssätt mot luftvägsstopp visades.
Under dagen fanns: 

  • Korv och bröd, dryck, kaffe och kaka att köpa till självkostnadspris
  • Lottförsäljning, som gick bra
  • Utdelning av broschyrer och information
  • Coop bjöd på bananer.
  • Estrella tillhandahöll snacks

Dagen har gett en del intresseanmälningar inom både medlemskap, HLR-instruktör, HLR-kurs och gymnastikdeltagare.

Ungdoms Hjärt-lungräddarna Tilde och Ebba var duktiga och visade gott intresse. Vuxen Hjärt-lungräddarna som alltid visar stor inlevelse i sitt utförande. Bra.
Dagen till ära har gett en del till gagn för föreningen.

Klockan 15 var dagen slut och allt plockades ner.
Tack till Dagners som hållit i alla trådarna.
Tack till alla HjärtLung medlemmar som ställt upp
Tack till Coop för Er genorisitet. 

Text och bild Anna Nilsson

Grillkväll vid Björkadammen den 25 aug 2015

loading...

Återigen kom solen till Björka, när det var dags att gå runt dammen, för att svara på de 12 medelsvåra frågorna, denna vackra kväll.
Under tiden satte grillmästaren fart på grillen, när röken lagt sig och hungern gjorde sig gällande kom korvarna på grillen, efter en stund blev det som det gamla ordspråket sägs: ”Låt maten tysta mun”. 

Som vanligt var det några roliga historier, som dryftades även denna kväll. 
När magarna var fyllda, blev det att rätta den ifyllda tips- kupongen och se hur många rätt var och en fick – 10 rätt av 12 möjliga blev det högsta.
Ett digert prisbord hade dukats upp. Var och en fick gå fram, ta ett pris för sin prestation, efter antal rätt.  Alla 32 personer som slutit upp denna kväll blev nöjda, för där var ett pris till alla närvarande.

Thage och Gert tog fram sina instrument och förgyllde kvällen med spel och sång, vi övriga stämde i med allsång. Mycket uppskattad och trevlig avslutning på denna härliga kväll.
Men lite smolk i bägaren blev det, när vi packat ihop och gick till bilarna kom det en regnskur. Men, vadå, vi hade tak på bilarna allihop.

Tack till alla som hjälpte till!
Sjöbogruppen
Text och bild Anna Nilsson​

Lions familjedag 2016.

Vår HjärtLungRäddning-grupp bjöd på demonstrationer då
Lions i Sjöbo bjöd in till familjedag.
Sjöbo Ungdomsorkester med drillflickor i täten inledde det hela och sedan blev det veterantraktorparad, dansuppvisning, sång m m.

loading...

Grillning vid
Björkadammen, Sjöbo 19/5 2015

loading...

En regnskurig dag blev till en fin kväll, där 30 HjärtLungmedlemmar kom denna kväll för att träffas och grilla i trevligt sällskap och fin omgivning.
När tipsrundan var avklarad hälsade Lars Norlin alla välkomna.
När grillens lågor blev till kol togs matkorgarna fram och grillningen tog fart.
Arne Silver var i krämaretagen och sålde Sverigelottter.
Svaren på tipsrundan gavs och priser delades ut till alla för visat intresse och kunskap.
Traditionsenligt spelade Thage gitarr och det sjöngs allsång – avslutningsvis sjöng och spelade Thage ”Jöns Petterssons Kalla Ben”.
Bengt Dagner tackade alla som kom denna kväll, även tack till dem som hjälpt till. Dagner informerade om kommande aktiviteter i sommar och höst där även Siv Lindskog inflikade om aktiviteter i Skurup.
Undertecknad tackar så mycket för Clean Stationen. 

Sjöbogruppen
Text och bilder Anna Nilsson